Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tornion kirkkoGeo-
kätkö!Geo- kätkö!

Jo 1300 – luvun alusta löytyy mainintaa kirkollisesta toiminnasta Torniossa. Upsalan piispa Hemminki vieraili tuolloin Torniossa ja kastoi lappalaisia ja karjalaisia kristinuskoon.

Maupertuis aloitti kolmiomittauksen juuri Tornion kirkosta.Maupertuis aloitti kolmiomittauksen juuri Tornion kirkosta.

Maupertuis aloitti kolmiomittauksensa juuri tästä samaisesta kirkosta.

Kirkon suunnittelijana ja rakennusmestarina toimi talonpoika Matti Härmä Limingasta. Tornion kirkko muistuttaa monia Pohjanmaan puukirkkoja ja aikalaistaan Matarengin kirkkoa. Mallia on otettu keskiaikaisista harmaakivikirkoista. Katto on jaettu neljään holvikupuun, joista kaksi on koristeltu maalauksilla. Keskiholvin maalaukset ovat vuodelta 1687. Kuoriholvin maalaukset esittävät Vanhan ja Uuden Testamentin tapahtumia ja henkilöitä. Tuohon aikaan värit valmistettiin luonnontuotteista. Punaista väriä saatiin sekoittamalla häränverta ja kananmunia.

Kuoriaitauksen ja saarnastuolin ympäristöineen on veistänyt torniolainen puuseppä Niilo Jaakonpoika Fluur. Veistostyöt on maalannut tanskalainen taidemaalari. Nykyinen alttaritaulu on maalattu vuonna 1754. Ensimmäinen alttaritaulu maalattiin vuonna 1701 ja se sijaitsee asehuoneen oven yläpuolella.

Kuningas Kaarle XI vieraili Torniossa vuonna 1694. Hän tuli katsomaan keskiyön aurinkoa kirkon kellotapulista. Kirkon lattian alle on haudattu merkittäviä ajan torniolaisia henkilöitä. Useat vainajat ovat muumioituneet ja säilyneet erittäin hyvin. Maupertuisin ajalta tiettävästi kirkon lattian alla lepää ainakin Tornion varakkain porvari Pormestari Petter Johan Pipping (1694 – 1766).


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni