Tutustu mittauspisteisiin

Tutustu
mittauspisteisiin

Matka Perämeren pohjukkaan ja mittaaminen oli aluksi ajatuksena tehdä Länsipohjan rannikolla. Maupertuis oli kuitenkin merimatkallaan Tukholmasta Tornioon nähnyt, ettei rannikkoa saarineen voi hyödyntää. Saaret olivat liian matalia ja niissä kasvoi tiheä metsä. Tornion ja Raahen väliset saaret tutkittiin Outhierin, Camusin ja Sommereux'n voimin. Matkalla todettiin, etteivät rannat tai saaretkaan olleet soveltuvia mittaukseen, myös meren jäätyminen arvelutti. Päätöstä ryhtyä mittaamaan vaaroilla tuki Tornion koulun rehtori Wegeliuksen tietämys Tornionjoen suunnasta: se oli enemmän pohjois-eteläsuuntainen kuin karttoihin oli merkitty. Retkikunta kiipesi ensimmäisenä raatihuoneen parvekkeelle tarkastelemaan ympäristöä. Kaupunginkirkon kellotapulin näkymät ja lisävarmistukset Pirkkiön saaren suomalaisen kirkon tornista vakuuttivat lähdöstä vaaroille.

MittauspisteetMittauspisteet

Kompassin avulla löydät kunkin mittauspisteen kartalta!

Mittauspistesivuilta pääset kompassia klikkaamalla tutustumaan alueeseen kartalla!Mittauspistesivuilta pääset kompassia klikkaamalla tutustumaan alueeseen kartalla!

 

Outhier kirjoittaa Matka Pohjan perille kirjassaan

6.7.1736 ”Perjantaiaamuna yhdeksän aikaan laitteet, eväät ja vähäinen määrä varusteitamme lastattiin veneisiin ja lähdimme matkaan seitsemällä veneellä, joita kutakin kuljetti kolme miestä. Mukana olimme me kaikki kahdeksan sekä viisi palvelijaamme, muut kaksi ovat jääneet Tornioon. Lisäksi olivat mukana isäntämme, pormestari Pipping, ja nuori herra Hellant, jonka de Maupertuis oli tavannut maaherran luona ja joka toimi koko retken ajan tulkkinamme.

Pormestari Pipping ja hän puhuivat suomea, ainoaa kieltä jota sotamiehemme ja koko Tornion takaisen alueen asukkaat käyttivät ja joka on aivan erilaista kuin ruotsi; lisäksi he osasivat puhua latinaa. Me nousimme maihin ja vaelsimme rantaa pitkin sillä välin kun soutumiehemme vaivalloisesti kiskoivat veneensä koskista ylös.”

Metsähallituksen Retkikartta-palvelusta löydät vinkkejä alueen ulkoilumahdollisuuksiin! Tutustu ihmeessä! Palvelusta voit hakea Metsähallituksen metsästys- ja kalastuskohteita. Voit etsiä myös retkeilyyn sopivia kohteita ja palveluita.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää