Tieteelliset mittaukset

Tieteelliset mittaukset

Maapallo on litteä kuin pannukakku ja taivas on sen kansi, oli muinaisaikainen käsitys maapallon muodosta. Käsitys pysyi vallalla pitkälle keskiajalle saakka, vaikkakin matemaatikko Pythagoras kyseenalaistikin jo 500-luvulla eaa. maan muotoa ja uskoi sen olevan pyöreä. Myös antiikinajan filosofit Platon ja Aristoteles uskoivat maan pallon muotoon.

Maan muodon ymmärtäminen teki aimo harppaukseen eteenpäin, kun Sir Isaak Newton julkaisi vuonna 1687 teoksen Principia. Tällöin Newton laski lakiensa avulla, että keskipakoisvoiman vaikutuksesta maapallo on litistynyt pyörähdysellipsoidi eli kansanomaisemmin sanottuna mandariinin muotoinen. 1700-luvun alussa Ranskassa vallitsi niin sanottu Cassinien sitruunateoria. He olivat mitanneet meridiaanin kaaren pituuksia eri puolilla Ranskaa ja päätyneet maapallon navoiltaan suippenevaan muotoon.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää