Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Koe Maupertuis'n Tornionlaakso

Koe Maupertuis'n Tornionlaakso

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen.

Ihastuttavan ihmeellinen luonto: yötön yö, talven lumi ja jää sekä mystiset revontulet, luonnon puhtaus ja veden raikkaus, ihmisten ystävällisyys ja ilmassa leijuva rakkaus. Pienten vihreäpäisten kärpästen ja sääskien aiheuttama harmi, tiettömien maiden ja vaarojen valloituksen vaikeus sekä paukkuvat pakkaset loivat vain omaa mystiikkaansa. Retkikunta eli ja koki Pohjan Perillä Tornionlaaksossa kokonaisen vuodenkierron ja selvitti 1700-luvun merkittävimpään koko maailmaa koskeneeseen kysymykseen vastauksen Tornionjokivarressa.

Retkikunnan matkapäiväkirjat, kartat ja piirrokset kuvaavat ajan elämää, tapoja ja uskomuksia sekä tietysti mittauksia. Maupertuis´n ja Outhierin kuvaukset nostivat Tornionlaakson keski-eurooppalaisen sivistyneistön tietoisuuteen. Unelmien matkakohteessa aurinko ei laskenut laisinkaan. Myös tutkimusmatkailijat seurasivat Maupertuis´n jalanjälkiä. Italialainen Giuseppe Acerbi matkasi vuonna 1799 samoja vaaroja Nordkappiin saakka. Georg Wilhelm Struve laajensi kolmiomittausketjun 258 kolmioon aloittaen 40 vuotiset mittaukset vuonna 1816.

Koe Maupertuis´n Tornionlaakso –  mennyt ja nykyisyys  – sama taianomaisuus on tallella.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni