Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Matarengin kirkko

Matarengin kirkko sijaitsee Övertorneån kunnassa Ruotsin puolella. Maupertuisin aikaan valtakunnan rajaa ei ollut ja mitä todennäköisimmin Outhierin usein mainitsema Ylitornion pappila sijaitsi juuri nykyisen Övertorneån puolella.

Arkkipiispalle lähetetyssä kirjeessä vuonna 1482 mainitaan ensimmäisen kerran kirkon nimenä Särkilahden kappeli. Jäänlähtö ja kevättulva olivat vuonna 1615 hämmästyttävän voimakkaat; ne veivät mukanaan kirkon ja sen kalleudet. Onneksi veistokset huuhtoutuivat melko hyvin säilyneinä joen rannoille ja voitiin myöhemmin palauttaa uuteen kirkkoon. Puuveistokset ovat aarteita, jotka perimätieto kertoo olevan lähtöisin myöhäiskeskiajalta Uppsalan tuomiokirkosta. Veistoksista arvokkain on suojelusmanttelimadonna.

Uusi kirkko rakennettiin turvallisemmalle paikalle vuosina 1615 – 1617. Tätäkin kirkko kohtasi ikävyydet kun vuonna 1717 venäläiset kasakat veivät mukanaan kirkon kellon. Kirkkoherra 76 vuotta, yritti estää ryöstäjien aikeet mutta, tuli pahoinpidellyksi omalla kävelykepillään ja menehtyi saamiinsa vammoihin.

Vuosina 1735 – 1737 samaan aikaan retkikunnan vieraillessa alueella kirkkoa laajennettiin ristikirkoksi. Saarnastuoli sekä kuoriaitaus ovat valmistuneet vuonna 1737. Matarengin kirkko on yksi parhaiten säilyneitä 1700-luvun kirkkoja Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Suomessa. Kunnostuksissa ja restauroinnissa on pyritty säilyttämään 1700-luvun tyyliä ja väritystä.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni