Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kittisvaara

Pellon Kittisvaara on retkikunnan pohjoisin mittauspiste.  Pohjoisempana ei näkynyt enää korkeampi vaaroja ja lisäksi Tornionjoki erosi selvästi meridiaanin suunnasta. Kittisvaaralta näkyi sopivasti myös Pullingin mittauspaikka. Pohjoisin tähtäysmerkki pystytettiin Kittisvaaran korkeimmalle kohdalle. Vaaralle rakennettiin myös kaksi observatoriota. Pienempään observatorioon sijoitettiin heiluri sekä koje meridiaanin suunnan määritystä varten. Suurempaan observatorioon asennettiin sektori, jota vartioitiin yötä päivää jottei se pääsisi vahingoittumaan tai epäkuntoon.

Kittisvaaralle on pystytetty vuonna 1956 luonnonkivistä muurattu pyramidi retkikunnan muistoksi. "Kuvaa itsesi pyramidin juurella, retkikunnan hengessä ja pohdi samalla onko maapallo sittenkään pyöreä vai tämäkin näitä Hollywoodin hullutuksia?" neuvoo Pellon matkailuväki. Kittisvaara sijaitsee aivan Pellon Vihreän pysäkin vieressä, vaaralle johtaa polku ja muistomerkki on helposti saavutettavissa mukavalla kävelylenkillä. Vihreän pysäkin alakerrassa voit juoda vaikkapa kahvit Maupertuisille ja retkikunnalle ikuistetussa kabinetissa. Käypä kattoon!

 

 Outhier Kittisvaarasta

7.8.1736 Astuimme maihin Pellon pohjoisimman talon Saukkolan luona, joka on lähimpänä Kittisvaaraa, ja tulimme tähtäysmerkkimme luo viiden aikaan. Sää oli erinomainen, ja mittasimme Pullingin, Niemivaaran ja Kukasvaaran väliset kulmat sekä kunkin tähtäysmerkin korkeuskulman. Yön nukuimme vaaralla, ja seuraavana päivänä mitattiin auringon keskipäivä korkeus. Samoin kuin aina muulloinkin varmistimme tähtäysmerkin keskikohdan erilaisin merkein, ottamalla siitä suunnat lähimpiin puihin ja kiviin sekä lyömällä maahan kiinteät merkkipaalut, jotta voisimme määrittää keskipisteen uudelleen, jos jokin onnettomuus, lähinnä tulipalo, tuhoaisi tähtäysmerkkimme. Tällä vaaralla oli paljon mäkäröitä, sääskiä taas vähemmän.

 

 

Kittisvaaraa: Tornionjoki, iso ja pieni observatorio, Saukkola ja erinomainen lähde!Kittisvaaraa: Tornionjoki, iso ja pieni observatorio, Saukkola ja erinomainen lähde!


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni