Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

NapapiiriGeo-
kätkö!Geo- kätkö!

Tieteellinen Napapiiri ei ole piste, vaan jatkuvasti etelä - pohjois suunnassa liikkuva viiva maapallon pinnalla. Planeettojen liike aiheuttaa Napapiirin liikkumisen. Napapiirin liike on edestakaista heijausta, ei siis tasaista nousua ja laskua.

Pitkällä aikavälillä, tuhansien vuosien aikajanalla tarkasteltuna, Napapiiri on liikkkumassa parhaillaan pohjoisen suuntaan noin 14 metriä vuodessa. Tämän liikkeen "sisällä" Napapiiri tekee kuitenkin edestakaista heijaavaa liikettä etelä - pohjois suunnassa. Esimerkiksi kuunkiertoon liittyen Napapiiri heijaa myös 2 viikon jaksoissa. Napapiirisä olevilla tiedoilla on mahdollista saada jokaiselle päivälle Napapiirin tarkat koordinaatit ja siirtää ne maastoon. On siis mahdollista ylittää tieteellinen Napapiiri ihan oikeassa paikassa.

Suomen alueella Napapiiri on liikkunut vuosimiljoonien kuluessa 40 000 vuoden jaksoissa jopa Kuivaniemen ja Muonion välillä.

Maupertuis ja Outhier ylittivät Napapiirin vuonna 1736 Kattilakoskella. Outhierille Napapiirin ylitys oli niin merkittävä tapahtuma, että hän kirjasi sen matkapäiväkirjaansa. Tuolloin virallinen Napapiiri sijaitsi nelisen kilometriä nykyistä sijaintiaan etelämpänä.

 

Outhier kirjoittaa Napapiirista

17.7.1736

Miesten kiskoessa vaivalloisesti veneitään ylös Kattilakoskesta me kuljimme jalan pitkin rantaa, ja täällä ylitin napapiirin ensimmäisen kerran.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni