Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Le Monnier

Le Monnier

Pierre Charles Le Monnier (23.11.1715 – 31.5.1799) oli ranskalainen tähtitieteilijä.
Le Monnier syntyi Pariisissa. Hänen isänsä Pierre Le Monnier oli myös tähtitieteilijä.

Pierre oli jo nuorena kiinnostunut tähtitieteistä ja teki tähtitieteellisiä havaintoja jo hyvin nuorena.
Hänen ensimmäinen kirjattu tähtitieteellinen havaintonsa on jo ennen kuudettatoista ikävuotta. Ranskan tiedeakatemian jäseneksi hänet valittiin jo 20-vuotiaana. Tie akatemiaan avautui hänen esitellessään kuun karttaa. Samana vuonna hänet valittiin mukaan retkikunnan jäseneksi. Le Monnier nimesi retkikunnan muistoksi taivaalle poron tähtikuvion (lat. Tarandus vel Rangifer) lähelle pohjantähteä.

Le Monnier jatkoi menestyksekästä tähtitieteellistä tutkimusta. Hän oli Ranskan kuningas Ludvig XV suosiossa, Pariisin observatoriota kalustettiin parhailla välineillä. Ranskan tähtitieteen käytännöt uudistuivat ja saivat vahvoja vaikutteita englantilaisista menetelmistä ja välineistä. Hän teki merkittävää tutkimusta niin Jupiterista, Saturnuksesta kuin kuustakin. Yksi kuun kraatereista on nimetty Le Monnierin mukaan.

Vuoden 1745 alussa Le Monnierista tuli  Preussin tiedeakatemian jäsen.
Menestyksekäs tieteellinen ura päättyi Le Monnierin halvaantuessa vuonna 1791. Aivohalvaus johti hänen kuolemaansa vuonna 1799. Hän kuoli lähellä Bayeux´tä. Le Monnier oli avioliitossa Mademoiselle de Cussyn kanssa ja heille syntyi kolme tytärtä.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni