Pullinki

Pullinkivaara oli korkein kaikista retkikunnan kartoittamista vaaroista. Vaaralle oli vaikea päästä ja sankka sääski- ja mäkäräpilvi vaikeutti matkaa tehden siitä melkeinpä tuskallista. Pullinkivaaran lounasrinteen lähde tarjosi raikasta vettä ja lisäksi vaaralla kasvoi runsaasti mustikkaan. Muutama mäkäräinen taisi päätyä myös ruuaksi. Pullinkivaaralta näkyivät hyvin Aavasaksa, Horilankero ja Kiettimenvaara. Pohjoisempaa tarvittiin kuitenkin vielä lisää mittauspaikkoja.

Retkikunnan mittausmatkan aikana Tornionjoki ei ollut rajajoki vaan Tornionlaakso molemmin puolin jokea osa Ruotsisuomea. Ruotsin ja Venäjän rajanvedon yhteydessä syyskuussa 1809 raja vedettiin Tornionjokeen. Nykyisin retkikunnan mittauspisteistä Pullinki on ainoa, joka on Ruotsin valtion puolella.

Pullinkivaaralla on merkitty retkikunnan mittauspiste, jota Struve käytti myöhemmin mittauksissaan. Pullingissa voit tänä päivänä viettää tunturilomaa vaikkapa lasketellen.

 

Outhier kirjoittaa Pullingista

Pullinki 18.7.1736

Sääsket kiusasivat meitä hirveämmin kuin vielä missään sitä ennen, ja lisäksi ilma oli mustanaan mäkäriä, pikkuruisia kärpäsiä, jotka purivat ihomme verille. Voidaksemme syödä leipää jota meillä oli mukana - muuta meillä ei ollutkaan - oli käsi sujautettava kasvojen suojaksi kiedotun harson alle, muuten mäkärät olisivat syöneet kasvomme aivan verille ja olisimme saaneet niellä niitä saman verran kuin leipääkin.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää