Kittisvaara

Kittisvaara är beläget alldeles invid Pello centralort, endast en halv kilometer från Torneälven. Bland de berg som finns i Maupertuis triangelmätningskedja är Kittisvaara det lägsta.

Kittisvaara är den första mätpunkten där man reste ett minnesmärke för gradmätningsexpeditionen. Det pyramidformade minnesmärket restes på bergets topp år 1956, alltså 220 år efter expeditionens besök.

Det var inte en helt enkel och lätt uppgift att hitta ett berg som lämpade sig för mätningar i Pello. Slutligen valde expeditionen Kittisvaara, eftersom den hade en god utsikt till Pullinki där det redan fanns ett siktmärke.

Kittisvaara anslöts till triangelkedjan i början av augusti 1736. I september återvände expeditionen till Pello och Kittisvaara för att göra astronomiska mätningar med en sektor. Så här bestämde man breddgraden för Kittisvaara mätpunkt.

För de astronomiska mätningarna byggde expeditionen två observatorier på Kittisvaaras kulle. Det större observatoriet var en gårdsbyggnad som blir bredare upptill, och som flyttades från det intilliggande Saukkolas hus. Det andra observatoriet byggdes på siktmärkets exakta plats.

På Kittisvaara beundrade fransmännen norrskenet.

”Det gick knappast en natt utan norrsken,” skriver Réginald Outhier i sin reseberättelse.

De astronomiska observationerna stördes av en molnig himmel samt regn och snöfall. Maupertuis och de andra i expeditionen hann befara att Torneälven skulle frysa till is innan de hann återvända till Torneå.

Nuförtiden är Kittisvaara känd för sitt motor- och travsportcentrum och Poikkinainti-biltävlingen som ordnas där.

Källor:

Maupertuis, Pierre Louis Moreau de. “Maan muoto”. Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Red. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019 (orig. 1738).

Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-stiftelse och Väyläkirjat, 2011 (orig. 1744).


Karta

Anvisningar för att använda kartan
  • Röd = Triangelmätningskedja och dess mätpunkter.
  • Grön = Rutt till mätpunkt.
  • Blå = Ankomst från riksväg 21.
  • Punkter: Aktivera punkten för att visa mer information om destinationerna.
  • Droppikon: Bestämma din position på kartan.
  • Zoom: Du kan zooma in och ut på kartan.
  • Mätverktyg: Mäta avstånden mellan objekten.

Öppna kartan i ett nytt webbläsarfönster.


På den gamla kartan

Kittisvaara på kartan ritad av Réginald Outhier (Carte du fleuve de Torneå, 1736).

Vill du ha en karta för dig själv? Kartan säljs som affisch (225 mm x 707 mm) i museibutik i Tornedalens museum (adress: Tornionlaakson museo, Torikatu 4, Torneå).


Information

WGS84N 66°48’35.6″ E 24°0’31.7″
WGS84N 66.8099, E 24.0088
ETRS-TM35FINN 7413341, E 368601
UTM (WGS84)35W 368600.138 7413341.071
(Uppskattad plats för mätpunkten.)

160 m

700 meter från parkeringsplatsen till minnesmärke. 200 meter från minnesmärket till utsiktsplatsen.

Kittisvaara finns invid Pello centralort nära köpcentret Vihreä Pysäkki. Cirka 4 kilometer norr om centralorten svänger man från riksväg 21 till Kittisvaarantie-vägen, vilken man följer cirka 1,5 kilometer.

Bilparkering finns på motorsports- och travbanans parkeringsplats. Rutten börjar på vänster sida av parkeringsområdet vid kanten på bergets sida.

Stigen börjar i ändan av Kittisvaarantie-vägen, genast till vänster om motorsports- och travbanan.

Den cirka 600 meter långa stigen svänger först till höger och i följande korsning till vänster.

Maupertuis minnesmärke finns något efter bergets högsta punkt. Det lönar sig att följa stigen en bit efter minnesmärket. Lite längre ner i backen öppnar sig en utsikt över Torneälven och Pullinki mätpunkt.

Man kan även ta sig upp till Kittisvaara längs stigar på bergets motsatta sida.

Pullinki20 km
Niemivaara26 km
(Avstånd fågelvägen.)

Från den 1 till den 2 och från den 6 till den 9 augusti 1736
Från den 9 till den 26 oktober 1736
Från den 26 mars till den 10 april 1737

Den 21 september 1736. “På torsdagens afton var det ännu gott om de där obehagliga småflugorna. Under natten mulnade det och på fredagens morgon fram till kockan 10 föll mycket snö. Därefter klarnade det. Vi drog nytta därarv genom att uppe på berget ta middagslinjens riktning och placera sektorn i samma riktning. Hela natten var det mycket klart, men inte något norrsken. Vinden var nordlig och det bildades is. Det vackra vädret fortsatte hela lördagen. Vi tillbragte den på berget. Vi tog korrespondande solhöjder för att reglera pendeln, vi märkte ut en meridian med en spänd tråd i det stora observatoriet för att kontrollera sektorns position i meridianplanet.”

Réginald Outhier. Journal från en resa i Norden (Journal d’un voyage au Nord), 1744.

Den 1 augusti 1736. “Pello är en by, som bebos af några Finnar, hvarest ei longt ifrån Kittis, det lägsta af alla våra berg, och hvarpå vår signal var uprest. När man går upföre detta berget, finner man en stor kella, hvarest det klaraste vatn upspringer igenom en fin sand, och som under den hestigaste kölden om vinteren ei tilfryser: vid vår återkomst til Pello, vid slutet af vinteren, då havet och alla elvar voro hårda såsom marmor, rann detta vatnet ännu lika som om sommaren.”

Pierre Louis Moreau de Maupertuis. Jordens figur (La Figure de la Terre), 1738. Översatt av Anders Hellant 1738.

Kittisvaara är den första mätpunkten där man reste ett minnesmärke för Maupertuis gradmätningsexpedition. Initiativet för att resa minnesmärket kom från hembygdsaktörer i Pello.

Frankrikes ambassadör Gérard Jouvé avtäckte minnesmärket i en ceremoni som ordnades på midsommaren 1956.

Minnesmärket är en cirka 3 meter hög stenpyramid. Dess sidor är cirka 4 meter breda.

Nära monumentet finns en gammal guideskylt om gradmätningens historia.

Minnesmärket har formgetts av Olof Eriksson. Eriksson är framför allt känd som heraldiker. Av lappländska kommuner har han formgett vapnen för Enontekis, Kolari, Muonio, Pello, Ranua, Simo och Torneå. Finlands nuvarande riksvapen från år 1978 är även utformat av Eriksson. Även det finska markmyntet som togs i bruk år 1964 var formgivet av Eriksson i samarbete med skulptören Heikki Häiväoja.

Eriksson har även formgett Maupertuis minnesmärke i Torneå, som restes år 1975.

Bilder från Kittisvaara

Bilderna öppnas i stor storlek i galleriet genom att klicka på bilden.


Expeditionens resa på kartan

Réginald Outhier har skildrat expeditionens resa från Paris till Torneå och tillbaka i detalj. Resan tog två månader åt vartdera hållet och färdmedlen var båt och vagn. Under returresan råkade expeditionen ut för ett skeppsbrott i Bottenviken.


Mätpunkter och andra destinationer