Huitaperi
Huitaperi är beläget i Ylitornio invid Kainuunkylä, cirka 10 kilometer söder om Ylitornio centrum. I Kainuunkylä har man hittat de tidigaste tecknen på permanent och tät bosättning längs älven, senast från 1000–1100-talet. Vid Kainuunkylä är Torneälven bred och fylld av bördiga översvämningsöar.
Förutom Kaakamavaara och Nivavaara i Torneå är Huitaperi ett av de tre berg längs triangelmätningskedjan som inte har en skogbevuxen topp. Outhier nämner att den steniga marken gör det utmanande att hitta lämpliga tältplatser på dessa tre berg.
Från bergstoppen öppnas en vy över Torneälven och dess öars översvämningsängar. I norr öppnas ett bergslandskap och i öster ett något kuperat och kärrtäckt landskap.
Sedan år 2018 har det funnits ett minnesmärke för Maupertuis gradmätningsexpedition på Huitaperi.
När expeditionen anlände till Huitaperi ville de resa sina tält snabbt, eftersom det var dimmigt och regnigt. Följande dag lättade dimman och forskarna fick påbörja mätningsarbetet.
Expeditionen besteg Huitaperi första gången i början av juli och återvände i slutet av augusti. Då hade de rest siktmärket för baslinjens södra ändpunkt i Niemis på västra sidan av älven.
Där som mätningarna första gången fördröjdes på grund av dimman, fördröjdes de andra gången av röken som spreds från skogsbränder.
Huitaperis namn kan väcka förundran åtminstone för finsktalande människor. Det är en fonetisk översättning av det svenska ordet hvitaberg eller vitaberg, ett vitt berg.
Bredvid Huitaperi finns två berg som fått sina namn på samma sätt, Riisperi på västra sidan och Uksperi något längre bort på norra sidan.
Huitaperi är egentligen ett berg med två toppar som heter Huitaperi och Riisperi.
På bergets topp finns flera forntida steniga strandlinjer som har formats cirka 10 000 år sedan i slutet av den senaste istiden. De är svåra att urskilja. Toppen av berget har sköljts bort av det forna havets vågor. Huitaperis bergsområde har definierats som ett nationellt betydelsefullt bergsområde.
Källor:
Maupertuis, Pierre Louis Moreau de. “Maan muoto”. Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Red. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019 (orig. 1738).
Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-stiftelse och Väyläkirjat, 2011 (orig. 1744).
Pellijeff, Gunnar. Ortnamnen i Norrbottens län. Del 14, Övertorneå kommun, bebyggelsenamn. Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå, 1996. https://isof.diva-portal.org/smash/get/diva2:1087870/FULLTEXT02.pdf
Finnish Heritage Agency: https://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=2173
Ympäristö.fi: http://wwwd3.ymparisto.fi/d3/Tuura/pdf/TUU-13-152.pdf
Karta
Anvisningar för att använda kartan
- Röd = Triangelmätningskedja och dess mätpunkter.
- Grön = Rutt till mätpunkt.
- Blå = Ankomst från riksväg 21.
- Punkter: Aktivera punkten för att visa mer information om destinationerna.
- Droppikon: Bestämma din position på kartan.
- Zoom: Du kan zooma in och ut på kartan.
- Mätverktyg: Mäta avstånden mellan objekten.
Öppna kartan i ett nytt webbläsarfönster.
På den gamla kartan
Huitaperi på kartan ritad av Réginald Outhier (Carte du fleuve de Torneå, 1736).

Information
Bilder från Huitaperi
Bilderna öppnas i stor storlek i galleriet genom att klicka på bilden.

Expeditionens resa på kartan
Réginald Outhier har skildrat expeditionens resa från Paris till Torneå och tillbaka i detalj. Resan tog två månader åt vartdera hållet och färdmedlen var båt och vagn. Under returresan råkade expeditionen ut för ett skeppsbrott i Bottenviken.
Mätpunkter och andra destinationer
- Aavasaksa
- Baslinjen
- Forsar i Torneälven
- Iso-Horila
- Kaakamavaara
- Kittisvaara
- Matarengi kyrka
- Niemivaara
- Nivavaara
- Pullinki
- Torneå kyrka