Huitaperi – valkoinen vaara
Huitaperi sijaitsee Ylitorniolla Kainuunkylän kupeessa, noin 10 kilometriä Ylitornion keskustasta etelään. Kainuunkylästä on löydetty merkkejä varhaisimmasta jokivarren pysyvästä tiheästä asutuksesta, viimeistään 1000–1100-luvulta. Kainuunkylän kohdalla Tornionjoki on leveä ja viljavien tulvasaarien täyttämä.
Huitaperi on yksi kolmesta kolmiomittausketjun vaaroista Tornion Kaakamavaaran ja Nivavaaran ohella, jonka laella ei juurikaan kasva puita. Outhier mainitsee, miten näillä kolmella vaaralla oli niiden louhikkoisuuden vuoksi haastavaa löytää sopivat paikat teltoille.
Kalliolaelta avautuu näkymä lounaaseen Tornionjoelle ja sen saarien tulvaniityille. Pohjoisessa avautuu vaaramaisema ja idän suuntaan loivasti kumpuileva metsäinen ja soinen maisema.
Vuodesta 2018 lähtien Huitaperillä on ollut Maupertuis’n astemittausretkikunnan muistomerkki.
Huitaperillä retkikunta halusi saavuttuaan saada teltat pystyyn nopeasti, sillä ilma oli sumuinen ja sateinen. Seuraavana päivänä sumu väistyi ja tutkijat pääsivät mittaustyöhön.
Retkikunta nousi Huitaperille ensimmäisen kerran heinäkuun alkupuolella ja palasi sinne uudestaan elokuun lopussa. Silloin he olivat saaneet pystytettyä joen länsipuolelle Niemiseen perusviivan eteläisen pään tähtäysmerkin.
Kun edellisellä kerralla sumu oli viivästyttänyt mittauksia, toisella kerralla viivästymistä aiheutti metsäpaloista leviävä savu.
Huitaperin nimi saattaa kummeksuttaa. Se on foneettinen käännös ruotsinkielisestä sanasta hvitaberg tai vitaberg, valkea vaara.
Huitaperin vieressä on kaksi samaan tapaan nimettyä vaaraa, Riisperi länsipuolella ja Uksperi hieman kauempana pohjoispuolella.
Huitaperi onkin oikeastaan kaksilakinen vaara, jonka laet ovat Huitaperi ja Riisperi.
Vaaran laella ja rinteillä on useita muinaisia rantakivikoita, jotka ovat syntyneet noin 10 000 vuotta sitten viimeisimmän jääkauden lopulla. Ne hahmottuvat heikosti. Vaaran laen muinaisen meren aallokko on huuhtonut puhtaaksi. Huitaperin kallioalue on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi kallioalueeksi.
Lähteet:
Maupertuis, Pierre Louis Moreau de. “Maan muoto”. Teoksessa Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Toim. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019 (alk. 1738).
Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-säätiö ja Väyläkirjat, 2011 (alk. 1744).
Pellijeff, Gunnar. Ortnamnen i Norrbottens län. Del 14, Övertorneå kommun, bebyggelsenamn. Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå, 1996. https://isof.diva-portal.org/smash/get/diva2:1087870/FULLTEXT02.pdf
Museovirasto: https://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=2173
Ympäristö.fi: http://wwwd3.ymparisto.fi/d3/Tuura/pdf/TUU-13-152.pdf
Kartta
Ohjeita kartan käyttöön
- Punainen = kolmiomittausketjun mittauspiste.
- Vihreä = kävelyreitti.
- Sininen = Saapuminen päätieltä (valtatie 21).
- Pallurat: Klikkaamalla lisätietoa kohteista.
- Loitonna karttaa: Näyttää kohteen sijainnin kolmiomittausketjussa.
- Pisaraikoni: Paikantaa käyttäjän sijainnin kartalla.
- Mittatyökalu: Mittaa kohteiden välisiä etäisyyksiä.
Avaa kartta erilliseen selainikkunaan tästä.
Vanha kartta
Huitaperi Réginald Outhier’n piirtämällä kartalla Tornionjoesta ja kolmiomittausverkosta (Carte du fleuve de Torneå, 1736).
Lisätietoa
Kuvia Huitaperiltä
Kuvat avautuvat isokokoisiksi galleriaan kuvaa klikkaamalla.
Retkikunnan matkassa kartalla
Sivun kartoille on koottu poimintoja astemittausretkikunnan matkoista Réginald Outhier’n päiväkirjamerkintöihin pohjaten.
Mittauspisteet ja muut retkikohteet
- Aavasaksa
- Iso-Horila
- Kaakamavaara
- Kittisvaara
- Matarengin kirkko
- Muistomerkit
- Niemivaara
- Nivavaara
- Perusviiva
- Pullinki
- Tornion kirkko
- Tornionjoen kosket