Elämää 1730-luvun Tornionlaaksossa
Juhannuksena 1736 ranskalainen retkikunta saapui Euroopan pohjoisimpaan kaupunkiin, joka oli perustettu reilut 100 vuotta aikaisemmin, vuonna 1621. Ruotsin valtakunnassa elettiin pitkää rauhan aikaa, ja Tornionlaakson asutus kasvoi voimakkaasti.
Tornio – Euroopan pohjoisin kaupunki
Jo ennen kaupungin perustamista Tornion Suensaarella oli ollut pitkään vakiintunut kauppapaikka. Ensimmäinen varma maininta Tornion pitäjästä on 1340-luvulta.
Kun ranskalaisen retkikunta saapui Tornioon, suuren Pohjan sodan (1700–1721) aikana tuhoutunut kaupunki oli vastikään jälleenrakennettu. 1730-luvulla Torniossa oli noin 520 asukasta.
Retkikunta majoittui kaupungin porvariston ja papiston huoneissa ja seurusteli heidän kanssaan. Keskustelu sujui pääasiassa latinaksi – vain muutama torniolainen osasi ranskaa.
Erityisesti talvella retkikuntalaisilla oli aikaa seuraelämälle.
1730-luvun Ruotsissa elettiin sotien välistä aikaa
Maupertuis’n retkikunnan aikaan nykyinen Suomi oli osa Ruotsin valtakuntaa.
Ruotsin suurvalta-aika oli loppunut suureen Pohjan sotaan ja sen ratkaisevaan taisteluun Pultavassa 1709. Venäjä oli miehittänyt Suomea vuosina 1714–1721. Ajanjakso sai pian nimen isoviha.
Venäläiset eivät miehittäneet Tornionlaaksoa pysyvästi, mutta tekivät alueelle toistuvia iskuja. Tornion kaupunki tyhjeni muutamaksi vuodeksi, kun sen asukkaat pakenivat Lappiin, lähipitäjiin tai pääkaupunkiin Tukholmaan asti.
Ylempi jokivarsi selvisi sodasta kaupunkia paremmin. 1730-luvulla Tornionlaakson asutus kasvoi voimakkaasti. Kun Maupertuis’n retkikunta kulki Tornionjokea edestakaisin, asutus oli vielä keskittynyt lähinnä jokivarteen.
1741 Ruotsi oli uudelleen sodassa Venäjää vastaan. Tuolloin Tornionlaaksoa verottivat sodan lisäksi myös heikot sadot ja kulkutaudit.
Tornionlaakso kuului Länsipohjan lääniin
Tornionjoki oli valtaväylä
Keskeinen syy, miksi retkikunta rakensi kolmiomittausverkon Tornion ja Pellon välisille vaaroille, oli joki. Väylä helpotti liikkumista mittauspisteiden välillä. Isokokoiset ja raskaat mittausvälineet kulkivat melko vaivattomasti veneissä.
Veneet olivat ranskalaisten silmiin kevyitä ja niiden soutajat rohkeita ja väsymättömiä. Paikallisten kulkeminen Tornionjoen monissa koskissa teki matkalaisiin vaikutuksen.
Outhier’n kokemuksen mukaan Torniosta ei löytynyt yhtään veneetöntä asukasta.
Talvisin väylää pitkin kuljettiin hevosten vetämällä reellä. Talvitiet merkittiin näreillä eli nuorilla puilla ja koskipaikat kierrettiin maata pitkin.
Tornionlaakson elinkeinot
Jokilaakso Torniosta Pelloon saakka oli pääasiassa talonpoikaisen väestön asuttamaa aluetta, mutta alueella asui ja liikkui myös saamelaisia.
Pappiloiden asukkaat ja armeijan palveluksessa olevat olivat käytännössä ainoita säätyläisiä – kolmen ylimmän säädyn eli aateliston, papiston ja porvariston jäseniä – Tornion kaupungin ulkopuolella. Heidän elintapansa ei juuri poikennut varakkaimpien talonpoikien tavoista.
Karjanhoito oli jokilaakson keskeinen elinkeino ravinteikkaiden rantaniittyjen vuoksi. Lyhyen kasvukauden aikana pellolla kasvoi pääosin ohraa. Outhier kuvaili matkakirjassaan useaan otteeseen jokivarren “hyvin kaunista pyöreätähkäistä ohraa”.
Jokilaaksojen suurimmissa taloissa oli kruununvoudin, valtion viranhaltijan, arvion mukaan vuonna 1738 keskimäärin kaksi hevosta, 10–15 lehmää ja 20–30 lammasta.
Saamelaiset tekivät kauppaa torniolaisten porvareiden kanssa, jotka matkustivat markkina-aikoina jokivartta ylöspäin.
Maupertuis’n havainnon mukaan ihmiset elivät leivän, voin ja piimän voimalla. Ravintoa täydennettiin poronlihalla ja kalalla.
Talojen pihapiirit olivat Tornionlaakson maaseudulla neliömäisiä, Outhier kirjoitti. Asuinhuoneet olivat maalla samantapaisia kuin kaupungissa. Pirtin ja keittiön lisäksi taloissa oli yleensä kaksi huonetta, jotka matkalaiset saivat käyttöönsä yösijakseen.
Yösijan saaminen ei ollut ranskalaisille ongelma. Sekä Outhier että Maupertuis kirjoittivat paikallisten olleen äärimmäisen vieraanvaraisia ja jakaneen anteliaasti vähästään.
Mielikuva armottomasta pohjoisesta erämaasta
Maupertuis puhuu teksteissään Tornionlaaksosta Lappina. Hallinnollisesti Tornionlaakso ei ollut tuolloin Lappia vaan osa Länsipohjan eli Västerbottenin maakuntaa. (Katso kartta aikaisemmin tällä sivulla.)
Lapilla oli jo tuolloin tietty eksoottinen leima, jota Maupertuis käytti surutta hyväksi rakentaessaan itsestään arktisen seikkailijan kuvaa. Tutkimusmatka onkin jäänyt historiaan juuri Lapin astemittauksena.
Maupertuis’n itsestään maalauttama muotokuva lapinpeskeineen, karvahanskoineen ja -hattuineen sekä taustalla avautuva talvinen maisema näyttävät hyvin sen, miten pohjoisen olosuhteet ja pohjoinen kulttuuri koettiin kiinnostavina Keski-Euroopassa.