Pierre Louis Moreau de Maupertuis
Pierre Louis Moreau de Maupertuis (1698–1759) oli matemaatikko, tähtitieteilijä, filosofi, kirjailija ja poleeminen valistusajan ajattelija. Ajan tapaan hän toimi monipuolisesti luonnontieteiden kentällä. Rooli kaukaiseen pohjolaan ulottuneen tutkimusmatkan johtajana vaikutti hänen identiteettiinsä merkittävästi.
Juuret
Pierre Louis Moreau de Maupertuis syntyi Ranskan länsirannikolla Saint-Malossa Bretagnessa 1698. Hänen isänsä oli merikapteeni ja korsaari, kuninkaan laillistama kaappari. Aatelinen perhe panosti lahjakkaan poikansa koulutukseen: matematiikkaa, filosofiaa, musiikkia ja sotilaskoulutusta.
Persoona
Maupertuis oli kunnianhimoinen ja sosiaalisesti taitava tiedemies, joka halusi saada mainetta akateemisten piirien lisäksi suuren yleisön silmissä. Maupertuis osasi liehakoinnin taidon niin aatelisnaisten kuin kuninkaiden seurassa. Hän oli seurapiirien ja filosofisen eliitin juhlima hahmo, joka oli tarkka julkisuuskuvastaan.
Ura
Maupertuis valittiin Ranskan kuninkaalliseen tiedeakatemiaan 25-vuotiaana vuonna 1723. Tutkimusmatka Tornionlaaksoon 1736–1737 oli yksi uran käännekohtia. Matkan jälkeen Maupertuis sai kunniaviran ja herätti Preussin kuningas Fredrik II Suuren huomion. Vuonna 1745 Maupertuis muutti Berliiniin johtaakseen Preussin kuninkaallista tiedeakatemiaa. Tutkimuksissaan Maupertuis oli kiinnostunut Isaac Newtonin luonnonfilosofiasta (Maan muoto, 1738), sikiämisestä eli lisääntymisestä (Fyysinen Venus, 1745) ja metafysiikasta (Essai de cosmologie, 1749).
Ristiriidat
Maupertuis oli elämänsä aikana osallisena useissa henkilökohtaisissa ja akateemisissa konflikteissa. Yksi merkittävimmistä leimahti Maupertuis’n ja hänen entisen ystävänsä, kirjailija ja filosofi Voltairen välille. Julkisuudessa käytyyn riitaan osallistui myös Preussin kuningas Fredrik II Suuri, joka puolusti Maupertuis’ta näkyvästi.
Kuolema
Viimeisinä vuosinaan Maupertuis kärsi keuhkotaudista. Hän kuoli taudin heikentämänä Sveitsissä Baselissa ystävänsä Johann Bernoulli nuoremman luona ollessaan matkalla Ranskasta kotiinsa Berliiniin vuonna 1759. Maupertuis on haudattu Dornachin kirkkoon Sveitsissä.
Kuka Maupertuis oli?
Mary Terrallin ja Osmo Pekosen teoksiin perustuva elämäkerta avaa kunnianhimoisen akateemikon tarinaa.
Elämä
aikajanalla
Maupertuis’n elämän käännekohdat ja merkittävimmät julkaisut kronologisessa järjestyksessä.
Muotokuva maan litistäjästä
Tornionlaakson astemittauksen jälkeen Maupertuis maalautti itsestään muotokuvan, joka esitti hänet arktisena seikkailijana.