Maupertuis:

”Melkein asumattomissa erämaissa, Torniosta aina Nordkappiin asti ulottuvalla suunnattomalla metsäalueella oli saatava toimitetuksi mittaustyöt, jotka olisivat olleet vaikeita kaikkein helppokulkuisimmassakin maastossa.”

Pierre Louis Moreau de Maupertuis, Maan muoto (1738)

Historia

Tieteen historiaa, ranskalaisten tutkijoiden ja tornionlaaksolaisten ihmisten tarinoita 1700-luvulta.

Retkikunnan matkassa kartalla

Réginald Outhier on kirjoittanut yksityiskohtaisen kuvauksen retkikunnan matkasta Pariisista Tornioon ja takaisin. Matkaa tehtiin laivalla ja kärryillä.

Pierre Louis Moreau de Maupertuis

Retkikunnan johtaja Maupertuis oli kunnianhimoinen matemaatikko ja akateemikko, jonka uraan Tornionlaaksoon tehty tutkimusmatka vaikutti merkittävästi.

Muut retkikunnan jäsenet

Maupertuis’n lisäksi Ranskan kuninkaallisen tiedeakatemian retkikuntaan kuului seitsemän varsinaista jäsentä, joista yksi oli ruotsalainen tähtitieteilijä Celsius.

Tieteen
historiaa

Retkikunnan tehtävänä oli mitata meridiaanikaaren asteen pituus napapiirillä. Astemittaus edellytti tähtitieteen ja maanmittauksen osaamista.

Elämää 1730-luvun Tornionlaaksossa

Juhannuksena 1736 ranskalainen retkikunta saapui Euroopan pohjoisimpaan kaupunkiin, Tornioon. Tornionjoki oli valtaväylä Lappiin ja asutuksen elinehto.

Henkilökuvia Tornionlaaksosta

Paikallisten asukkaiden apu oli merkittävää astemittauksen onnistumiselle. Yksi toimi tulkkina, toinen opasti maantieteessä, kolmas järjesti retkikunnalle työvoimaa.