Tornionjoen kosket
Heinäkuun 6. päivänä 1736 retkikunta nousi Torniossa veneisiin ja aloitti matkansa kohti mittauspisteinä toimivia Tornionlaakson vaaroja. Heillä oli seitsemän venettä, joissa kussakin oli kolme soutajaa.
Joki helpotti merkittävästi retkikunnan työtä, sillä sitä pitkin sekä ihmiset että tutkimusvälineet ja muut varusteet kulkivat suhteellisen kevyesti.
Noin 500 kilometriä pitkä Tornionjoki on Euroopan suurin vapaana virtaava joki. Sen koskia ei ole valjastettu monen muun ison joen tavoin sähköntuotantoon.
Joki saa alkunsa Ruotsin ja Norjan rajalla kohoavilta tuntureilta. Tunturipurot laskevat Tornionjärveen, josta joki mutkittelee pohjoisen Ruotsin halki, kunnes muuttuu Pajalan jälkeen rajajoeksi ja yhtyy Muonionjokeen.
Kulkiessaan Tornionjokea edestakaisin veneillä ja talvisin rekikyydillä, retkikunta joutui toistuvasti ohittamaan joen useat kosket. Välillä osa ranskalaisista laski kosket veneillä joko seikkailunhaluaan tai silkkaa väsymystään.
Paikallisten soutumiesten taito kulkea koskissa teki ranskalaisiin vaikutuksen.
Veneet olivat kevyempiä kuin Ranskassa. Matkakirjassaan Outhier kuvailee, miten koskia laskettaessa kaksi miestä aina soutaa kovaan tahtiin ja kolmas ohjaa venettä estäen sitä osumasta kiviin. Joskus vauhti oli niin hurja, että veneet näyttivät kiitävän ilmassa aaltojen yläpuolella.
Outhier’n piirtämään karttaan kolmiomittauksesta Tornionlaaksossa on merkitty seuraavat kosket etelästä pohjoiseen lueteltuna: Kukkolankoski, Matkakoski, Vuennonkoski, Sompakoski, Kauvokoski, Kattilakoski, Korpikoski, Valkeakoski, Hirvaskoski ja Puruskoski.
Sompakoski on merkitty Kauvokosken kohdalle. Nykyisissä kartoissa sitä ei ole nimetty erikseen.
Lisäksi Outhier puhuu matkakirjassaan Vojakkalankoskista. Sillä hän tarkoittanee Isonärää- ja Vähänärää Ala- ja Ylivojakkalan kylien kohdalla.
Lähteet:
Maupertuis, Pierre Louis Moreau de. “Maan muoto”. Teoksessa Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Toim. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019 (alk. 1738).
Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-säätiö ja Väyläkirjat, 2011 (alk. 1744).
Kartta
Ohjeita kartan käyttöön
- Punainen = kolmiomittausketjun mittauspiste.
- Vihreä = Tornionjoen koski
- Pallurat: Klikkaamalla lisätietoa kohteista.
- Loitonna karttaa: Näyttää kohteen sijainnin kolmiomittausketjussa.
- Pisaraikoni: Paikantaa käyttäjän sijainnin kartalla.
- Mittatyökalu: Mittaa kohteiden välisiä etäisyyksiä.
Avaa kartta erilliseen selainikkunaan tästä.
Lisätietoa
Mittauspisteet ja muut retkikohteet
- Aavasaksa
- Huitaperi
- Iso-Horila
- Kaakamavaara
- Kittisvaara
- Matarengin kirkko
- Muistomerkit
- Niemivaara
- Nivavaara
- Perusviiva
- Pullinki
- Tornion kirkko