Maupertuis-säätiö
Maupertuis-säätiössä uskotaan, että astemittauksen historiallinen tarina sekä vahvistaa paikallista identiteettiä Tornionlaakson alueella Suomen ja Ruotsin Lapissa että kiinnostaa matkailijoita niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Maupertuis-säätiö rekisteröitiin vuonna 2006. Se on toiminnallinen säätiö, jonka tarkoitus on pitää esillä Tornionlaaksossa vuosina 1736–1737 vierailleen ranskalaisen astemittausretkikunnan historiaa.
Nimensä säätiö on lainannut retkikunnan johtajalta, Pierre Louis Moreau de Maupertuis’lta.
Säätiö kerää ja jakaa tietoa sekä luo edellytyksiä kulttuuri- ja matkailupalvelujen rakentamiseksi. Tarkoituksena on edistää tutkimus- julkaisu- ja esittelytoimintaa astemittausretkikunnan historiaan liittyen.
Säätiö luo myös kansainvälisiä verkostoja Maupertuis’n parissa työskenteleviin tahoihin.
Tällä hetkellä Maupertuis-säätiö keskittyy rakentamaan Tornion, Ylitornion, Övertorneån ja Pellon kuntien alueelle sijoittuvasta mittauspisteiden verkostosta yhtenäistä kulttuuriretkeilykohdetta. Ensimmäisessä vaiheessa on luotu digitaalinen retkeilyopas mittauspisteille. Seuraavaksi aletaan kehittää kohteiden opastuksia.
Säätiön hallitus
Säätiön hallituksen jäsenet valitaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan.
Säätiön hallitus 2024:
Veli-Markku Korteniemi, puheenjohtaja, Keminmaa/Pello
Allan Lehto, varapuheenjohtaja, Pello
Tarja Konola-Jokinen, Tornio
Juha Alapuranen, Ylitornio
Riitta Yrjänheikki, Tornio
Marita Mattsson Barsk, Övertorneå
Säätiön asiamiehenä toimii Irma Matinlompolo.
Säätiön juuret
Maupertuis-säätiön juuret ovat pellolaisessa Korteniemen sukuseurassa.
Sukuseura innostui ranskalaisen tieteellisen retkikunnan tarinasta sukunsa historian kautta: retkikunnan jäseniä majoittui Korteniemen kestikievarissa, ja pihapiiri on ikuistettu myös Maupertuis’n itsestään maalauttaman muotokuvan taustaan.
Myös Réginald Outhier’n kirjoittamassa matkakirjassa Matka Pohjan perille (Journal d’un voyage au Nord, 1744) on tarkka piirros Korteniemen rakennuksista.