Maupertuis:
”Kukaan ei ole tietämätön kiistasta, jota viidenkymmenen vuoden ajan on oppineiden kesken käyty Maan muodosta. Tiedetään, että toiset uskoivat Maan muodoksi navoiltaan litistyneen sferoidin, kun taas toiset halusivat sen olevan suippeneva sferoidi.”
Pierre Louis Moreau de Maupertuis, Maan muoto (1738)
Lyhyesti
Jos haluat lukea tiiviin selostuksen Maupertuis’n retkikunnan astemittauksesta, siirry Tästä on kyse -sivulle. Tälle sivulle kootut artikkelit syventävät aihetta.
TieteeN HISTORIAA
Tausta ja matkavalmistelut
Ranskan valtio rahoitti tiedeakatemian suurhankkeen. Kyse oli merenkulun tarkkuudesta, Ranskan halusta hallita maailmaa sekä akateemikkojen ja valtion maineesta.
Tieteelliset
menetelmät
Retkikunnan tehtävänä oli mitata meridiaanikaaren yhden asteen pituus. Sitä varten rakennettiin vaaralta vaaralle – ja kirkon kellotapuliin – ulottuva kolmiomittausverkosto.
Retkikunnan mittausvälineet
Retkikunnan rakentamat tähtitieteelliset observatoriot olivat aikansa pohjoisimpia havaintoasemia. Keskeiset työvälineet olivat kvadrantti ja sektori. Ne olivat ajan parhaiden osaajien valmistamia.
Pohjoisen matkan jälkeen
Maupertuis’n retkikunnan kokeellinen tutkimus todisti mittavirheistä huolimatta, että maapallo oli litistynyt navoiltaan. Viimeiset tarkistusmittaukset tehtiin liki kaksisataa vuotta myöhemmin 1920-luvulla.
Etelä-Amerikan retkikunta
Kahdesta retkikunnasta ensimmäisenä liikkeelle lähteneen matka Etelä-Amerikkaan kesti 10 vuotta. Peruun, nykyiseen Ecuadoriin, matkannut joukko kohtasi vastoinkäymisiä.