Kaakamavaara – hampaina törröttäviä kallioita
Kaakamavaara sijaitsee Tornion pohjoisosassa, lähellä pientä Palovaaran kylää, noin 40 kilometrin päässä kaupungista.
Kaakamavaaralla on muinaisia rantakivikoita ja terassimaisia rantavalleja muistuttamassa 10 000 vuoden takaisesta mannerjäätikön vetäytymisestä. Kaakamavaaran kallioalue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rantamuodostumaksi.
Vaaralle ei ole merkittyä reittiä. Lähes vaaran laelle asti kulkee vanha kärrypolku, jota seuraamalla löytää helposti perille. Puuttoman vaaran laelta avautuu laaja näköala.
Kaakamavaara oli Nivavaaran ohella ensimmäinen vaara, jonne retkikunta pystytti tähtäysmerkin heinäkuun alussa 1736. Merkki oli yksittäinen kuusenrunko, joka oli tuettu tyvestä kallioiden väliin. Jatkossa tähtäysmerkit rakennettiin kartionmuotoisiksi rakennelmiksi, jonka sisälle saattoi asettaa kulmamittauslaitteen, kvadrantin. Myös Kaakamavaaran tähtäysmerkki rakennettiin myöhemmin syksyllä uudestaan.
Matka vaaralle oli työläs. Reitti kulki suurimmaksi osaksi soita pitkin. Pitkoksiksi asetetut puunrungot eivät pitäneet retkikuntaan kuuluneiden Outhier’n, Hellantin ja Sommereux’n jalkoja kuivina. Outhier molskahti polviaan myöten suohon niin, että hänellä oli vaikeuksia päästä ylös.
Retkikuntalaiset palasivat Kaakamavaaralle syyskuun alussa tekemään lisää kulmamittauksia. Edellisellä kerralla Niemivaaralla ei ollut vielä ollut tähtäysmerkkiä. Syyskuussa Kaakamavaaralta mitattiin Niemivaaran ja Horilankeron välinen kulma.
Kaakamavaara oli viimeinen piste, jossa retkikunta teki mittauksia. Silloin syyssateet kastelivat retkikunnan kunnolla. Maupertuis myös loukkasi jalkansa kaaduttuaan louhikkoon. Vamma ei ollut onneksi vakava, ja hän käveli omin avuin takaisin Tornionjoelle Korpikylään, josta matka jatkui venekyydillä kohti Pelloa.
Lähteet:
Maupertuis, Pierre Louis Moreau de. “Maan muoto”. Teoksessa Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Toim. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019 (alk. 1738).
Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-säätiö ja Väyläkirjat, 2011 (alk. 1744).
Suomen ympäristökeskus / Valtakunnallisesti arvokkaat tuuli- ja rantamuodostumat
Kartta
Ohjeita kartan käyttöön
- Punainen = kolmiomittausketjun mittauspiste.
- Vihreä = kävelyreitti.
- Sininen = Saapuminen päätieltä (valtatie 21).
- Pallurat: Klikkaamalla lisätietoa kohteista.
- Loitonna karttaa: Näyttää kohteen sijainnin kolmiomittausketjussa.
- Pisaraikoni: Paikantaa käyttäjän sijainnin kartalla.
- Mittatyökalu: Mittaa kohteiden välisiä etäisyyksiä.
Avaa kartta erilliseen selainikkunaan tästä.
Vanha kartta
Kaakamavaara Réginald Outhier’n piirtämällä kartalla Tornionjoesta ja kolmiomittausverkosta (Carte du fleuve de Torneå, 1736).
Lisätietoa
Kuvia Kaakamavaaralta
Kuvat avautuvat isokokoisiksi galleriaan kuvaa klikkaamalla.
Retkikunnan matkassa kartalla
Sivun kartoille on koottu poimintoja astemittausretkikunnan matkoista Réginald Outhier’n päiväkirjamerkintöihin pohjaten.
Mittauspisteet ja muut retkikohteet
- Aavasaksa
- Huitaperi
- Iso-Horila
- Kittisvaara
- Matarengin kirkko
- Muistomerkit
- Niemivaara
- Nivavaara
- Perusviiva
- Pullinki
- Tornion kirkko
- Tornionjoen kosket