Niemivaara – jylhä ja mielikuvituksellinen

Niemivaara sijaitsee Ajankijärven rannalla, noin 40 kilometrin päässä Pellon kuntakeskuksesta.

Niemivaara on jylhien jyrkänteiden ja paasimaisten kallioiden vaara, joka lumosi sillä kulkeneet ranskalaiset tieteilijät. Myöhemmin useampikin runoilija inspiroitui Maupertuis’n matkakuvauksesta. Esimerkiksi skotlantilainen James Thomson kirjoittaa runoelmassaan Seasons (1740):

Where pure Niemi’s fairy mountains rise, And fringed with roses, Tenglio rolls his stream.

Inspiroituneista runoilijoista voi lukea enemmän Lisätietoa-kohdassa.

Niemivaara rajautuu sen pohjois- ja länsipuolilta Ajankijärveen. Vaaran eri reunoilta avautuu komeita näköaloja ympäröivään seutuun. Lähellä vaaran lakialuetta olevalta kalliotasanteelta näkee etelään kohti Horilankeroa (Iso-Horilaa) sekä luoteeseen kohti Pullinkia.

Mittauspiste sijaitsee puustoisella lakialueella. Sen itäpuolella on iso jyrkänne, jonka reunalta on niin ikään vaikuttavat maisemat. Korkein pystyseinämä on 8–12 metrin korkuinen.

Niemivaaran laella on pienialainen moreenikalotti. Edellisen jääkauden jälkeen korkeimpien vaarojen laet säilyivät saarina. Näitä vaarojen huippuja kutsutaan kaloteiksi, sillä vesi ei huuhtonut niiden moreenipeitteitä pois. Laki on mäntyvaltaista kuivahkoa kangasmetsää.

Tähtäysmerkin kävi Niemivaaralle pystyttämässä retkikuntaa avustava ruotsalainen upseeri elokuun ensipäivinä. Outhier’n kirjassa hän jää nimettömäksi, mutta mahdollisesti kyse oli ylitorniolaisesta Gustav Buchtista (1696–1759).

Samaan aikaan lähivaaroille pystytettiin useita vaihtoehtoisia tähtäysmerkkejä. Niemivaara valikoitui niistä sopivimpana muun muassa siksi, että sieltä näkyi myös kaukaiselle Kaakamavaaralle.

Matka Tornionjoelta vaaralle oli Maupertuis’n mukaan hirveä.

Ensin Maupertuis, Outhier ja Celsius soudettiin Turtolasta kivistä Paamajokea pitkin Paamajärvelle. Miesten piti yhtenään nousta veneestä ja harppoa kiveltä toiselle. Puusto oli paikoin niin tiheää, että puita piti kaataa pois tieltä. Ajankijärven ylitystä varten soutajat tekivät veneisiin purjeen tuuheasta kuusesta.

Vaikka matka oli hirveä, perillä Niemivaaralla Maupertuis lumoutui paikan kauneudesta täysin ja kirjoitti siitä ylistävän kuvauksen Maan muoto -teokseensa.

Noin 100 vuotta Maupertuis’n astemittausta myöhemmin tehdyissä Struven ketjun mittauksissa Niemivaarasta käytettiin nimeä Ylinen-vaara.

Tornionlaakson vuosikirjassa 1975 kasvitieteilijä, valtion luonnonsuojeluvalvoja ja kirjailija Reino Kalliola (1909–1982) ihailee Niemivaaran kauneutta, eikä pidä Maupertuis’n runollista kuvausta varsinaisesti liioittelevana.

“Niemivaaralla ei ole aivan Aavasaksan korkeutta eikä mahtavuutta, mutta jyrkkä ja jylhä jyppyrä sekin on, ja siinä on samalla jotain suloista ja leikkisää. Se on kuin mikäkin jukuripäinen sonnimullikka suurten vaarojen ja tunturien rinnalla.”

Kalliola on tavannut vastaavia kalliomuodostelmia muun muassa Ruotsin Övertorneålla Luppiossa, Tornivaaralla Keminmaassa Penikoiden länsipuolella ja Sodankylän Nattastunturien laella.

Kalliola jatkaa:

“Mutta missään en ole nähnyt tällaisia rakoilutuotteita niin runsaasti ja monen muotoisina kuin Niemivaaralla. Täällä on sileitä vaakasuoria kalliopintoja ja toisaalta jyrkkiä pystyjä seinämiä kerrallisine rakoilupatjoineen, on pitkiä muureja ja niissä porttimaisia aukkoja askelmineen, ja on loppumattomiin katottomia saleja ja kammioita. On siinä täysi linnoitus pesäkkeineen ja bunkkereineen.—”

Lähteet:

Husa, Jukka ja Teeriaho, Jari. Luonnon- ja maisemansuojelun kannalta arvokkaat kallioalueet Lapissa. Suomen ympäristö 6/2015. Ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus. Helsinki, 2015.

Kalliola, Reino. “Pellon Niemivaara”. Teoksessa Tornionlaakson vuosikirja 1975. Toim. Veli Arrela ja Yrjö Alamäki. Tornionlaakson kotiseututoimikunta. Tornio, 1975.

Maupertuis, Pierre Louis Moreau de. “Maan muoto”. Teoksessa Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Toim. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019 (alk. 1738).

Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-säätiö ja Väyläkirjat, 2011 (alk. 1744).


Kartta

Ohjeita kartan käyttöön
  • Punainen = kolmiomittausketjun mittauspiste.
  • Vihreä = kävelyreitti.
  • Sininen = Saapuminen päätieltä (valtatie 21).
  • Pallurat: Klikkaamalla lisätietoa kohteista.
  • Loitonna karttaa: Näyttää kohteen sijainnin kolmiomittausketjussa.
  • Pisaraikoni: Paikantaa käyttäjän sijainnin kartalla.
  • Mittatyökalu: Mittaa kohteiden välisiä etäisyyksiä.

Avaa kartta erilliseen selainikkunaan tästä.


Vanha kartta

Niemivaara Réginald Outhier’n piirtämällä kartalla Tornionjoesta ja kolmiomittausverkosta (Carte du fleuve de Torneå, 1736).

Haluatko kartan itsellesi? Karttaa myydään julisteena (225 mm x 707 mm) tällä hetkellä Tornionlaakson museon kaupassa (Torikatu 4, Tornio). Kartta tulee myöhemmin tilattavaksi myös Maupertuis-säätiön verkkokauppaan.


Lisätietoa

WGS84N 66°34’40.1″ E 24°07’34.7″
WGS84N 66.5778, E 24.1263
ETRS-TM35FINN 7387243, E 372564
UTM (WGS84)35W 372566.777 7387248.917
(Arvio mittauspisteen sijainnista.)

220 m

Yhteen suuntaan 1,3 km.

Niemivaara sijaitsee Pellon kunnan alueella. Valtatie 21:ltä käännytään Juoksengissa itään päin Ajangintielle. Juoksenki sijaitsee suunnilleen Pellon ja Ylitornion kirkonkylien puolivälissä.

Ajangintietä ajetaan 17 km sisämaahan päin. Valtaosa Ajangintiestä on hyväkuntoista hiekkatietä.

Ajangintiestä oikealle haarautuvat metsätien varrelta lähtee väliaikaisilla kylteillä merkitty reitti Niemivaaralle. Jos merkit ovat paikoillaan, niitä seuraamalla löytää vaaran päälle. Alkumatka on helppokulkuista kangasmetsää. Vaaran laella maasto muuttuu kallioiseksi.

Näköalapaikalle löytää seuraamalla mittauspisteeltä eteenpäin jatkuvaa polkua ja kaartamalla vasemmalle. Reittiä ei ole merkitty.

Kittisvaara26 km
Pullinki17 km
Iso-Horila (Horilankero)14 km
Kaakamavaara49 km
(Etäisyys linnuntietä.)

Noin 3.–4. elokuuta 1736
8.–11. elokuuta 1736

10. elokuuta 1736. “Turtolasta lähtiessämme oli ollut kaunis sää, ja olimme uskoneet sen kestävän pitempään ja laskeneet saavamme mittaukset valmiiksi viimeistään perjantaina. Meillä ei enempää kuin venemiehillämmekään ollut muonaa kuin pariksi kolmeksi päiväksi. Sää ei kuitenkaan näyttänyt olevan paranemaan päin, ja ryhdyimme jakamaan jäljellä olevia eväitämme miestemme kanssa. Perjantai-iltapäivänä viisi heistä lähti Turtolaan hakemaan ruokatarvikkeita itselleen ja meille.”

Réginald Outhier. Matka Pohjan perille (Journal d’un voyage au Nord), 1744.

8. elokuuta 1736. “Tämä järvien ympäröimä vaara, jonka luo päästäkseen oli koettava niin monet vastukset, toi mieleen satujen lumotut seudut; se olisi hurmaava missä tahansa muualla kuin Lapissa. Sen toisella rinteellä kasvaa harvaa metsää, ja maa on siellä tasaista kuin puistokäytävillä. Puiden lomassa voi käyskennellä katsellen kaunista järveä, joka huuhtelee vuoren juuria. Toisella puolella on aivan kuin kallioon hakattuja saleja ja huoneita, joista vain katto puuttuu: nämä kallioseinämät ovat niin pystysuoria, niin korkeita ja sileitä, että niitä luulisi ennemminkin rakenteilla olevien palatsien seiniksi kuin luonnon aikaansaannoksiksi. Näimme useita kertoja järvestä kohoavia usvia, joita paikkakuntalaiset nimittävät ‘haltioiksi’ ja jotka heidän mukaansa ovat vuorten suojelushenkiä. Niemivaaralla oli pelottava maine, sillä siellä sanottiin olevan karhuja. Me emme kuitenkaan nähneet ainoatakaan; vaara vaikuttikin enemmän keijukaisten ja haltiatarten kuin karhujen asuinpaikalta.”

Pierre Louis Moreau de Maupertuis. Maan muoto (La Figure de la Terre), 1738.

Maupertuis’n englantilaisessa käännöksessä esiintyvä keijukainen (fairy) sai aiheena kirjaimellisesti siivet selkäänsä. Englannin kirjallisuudessa keijut ovat tärkeitä William Shakespearen Kesäyön unelmasta alkaen. Keijukaisten koto voitiin nyt sijoittaa Niemivaaralle Lappiin.

Skotlantilainen James Thomson, joka parhaiten tunnetaan patrioottisesta hymnistään Rule Britannia, kirjoittaa runoelmassaan Seasons (1740):

Where pure Niemi’s fairy mountains rise,
And fringed with roses,
Tenglio rolls his stream.

Frans Mikael Franzén (1794) käänsi tämän:

Till Niemis berg,
där sköna elvor sväva
Och över Tenglios bädd
en krans av rosor väva.

Pastori John Bell kirjoittaa teoksessaan The Tears of the British Muse (1771):

Ev’n on the Tenglio-bank my roses blow.

John H. Wynne laati Englannin kuninkaallisen prinsessan huvitukseksi kokoelman kukkaissatuja, Fables of Flowers (1773). Kokoelmassa kerrotaan erään keijukaisen lentomatkasta maapallon ympäri:

Who twice the Arctic circle pass’d
And view’d bright Hecla’s flame;
At length, through many a waste of snow,
To fair Niemi came.

And thence where Tenglio rolls his stream
Survey’d the prospect round;
Beheld its banks with verdure deck’d
And blushing roses crown’d.

Charlotte Smith puolestaan kirjoittaa elegisessä sonetissaan LIII vuonna 1784:

The shivering native, who by Tenglio’s side
Beholds with fond regret the parting light
Sink far away, beneath the dark’ning tide,
And leave him to long months of dreary night

Janetta Philipps kirjoittaa lentävästä keijukaisesta teoksessa Song of Ariel (1811):

Oft have I plucked near Tenglio’s stream
The blushing roses there that grow,
Or watched pale Cynthia’s silver beam
Trembling on Lapland’s hills of snow.

Vain 14-vuotias runoilija Felicia Dorothea Browne kirjoittaa teoksessaan The Laplander to his Reindeer (1812):

How oft has the summer, in mantle of green,
Array’d the wild Tenglio’s side;
Since thou, oh, my reindeer! my servant hast been,
My faithful companion and guide!

Näistä esimerkeistä ilmenee, että muutamia Tornionlaakson paikkakuntia kuten Ajankijärveä, Niemivaaraa ja Tengeliöjokea ympäröi Euroopan kirjallisuudessa harvinaislaatuinen runollinen hohde. Saattaa olla, ettei mistään muusta Suomen paikkakunnasta – Imatrankoskea ehkä lukuun ottamatta – ole kirjoitettu yhtä paljon eurooppalaisia runoja.

Tekstin on kirjoittanut ja koonnut: Osmo Pekonen

Kuvia Niemivaaralta

Kuvat avautuvat isokokoisiksi galleriaan kuvaa klikkaamalla.


Retkikunnan matkassa kartalla

Sivun kartoille on koottu poimintoja astemittausretkikunnan matkoista Réginald Outhier’n päiväkirjamerkintöihin pohjaten.


Mittauspisteet ja muut retkikohteet