Pullinki – jyrkkärinteinen ja muhkea vaara
Pulllinki oli Maupertuis’n kolmiomittausketjun vaaroista korkein. Metsäinen korkea vaara hallitsee maisemaa. Pullinki sijaitsee Svansteinin kylän kohdalla Kuittasjärven lounaispuolella. Pellosta matkaa kertyy noin 25 kilometriä etelään päin.
Maupertuis’n retkikunnan aikaan Tornionjoki ei ollut rajajoki vaan Tornionlaakso molemmin puolin jokea oli osa Ruotsin valtakuntaa. Ruotsin ja Venäjän tekemässä Haminan rauhassa 1809 raja vedettiin Tornionjokeen. Nykyisin retkikunnan mittauspisteistä Pullinki on ainoa vaara, joka on Ruotsin valtion puolella. Lisäksi Ruotsissa sijaitsee perusviivan eteläinen pää, joka on Tornionjoen länsirannalla Niemisen kylän kohdalla.
Réginald Outhier kävi rakennuttamassa Pullingille tähtäysmerkin heinäkuun puolivälissä. Hän kiipesi kuusen latvaan tutkimaan näkyvyyttä muille vaaroille ja totesi sijainnin kelvoksi.
Kuun lopulla retkikunta palasi vaaralle uudestaan. Nousu vaaralle oli työläs syvässä sammalikossa jyrkkää rinnettä pitkin.
Sekä Outhier’n että Maupertuis’n mukaan Pullingissa oli erityisen runsaasti sääskiä ja mäkäriä, jotka kiusasivat kovasti myös paikallisia sotamiehiä. Erään ranskalaisen palvelijan kasvot “pöhöttyivät hirveästi sääskien puremista.”
Retkikunnan olemista helpotti Pullingin lounaisrinteeltä löytynyt lähde. Useassa leiripaikassa vesi piti kantaa kauempaa joelta.
Retkikunta kaatoi Pullingin huipulta puita saadakseen näköyhteyden Aavasaksalle, Horilankerolle, Niemivaaralle ja Kittisvaaralle. Nykyisin huipulla on näkötorni, josta avautuu avarat näkymät joka puolelle Tornionlaaksoon.
Osana Struven ketjua Pullinki on Unescon maailmanperintökohde. Muita Struven ketjun maailmanperintökohteita Ruotsissa ovat Tynnyrilaki Kiirunassa, Jupukka Pajalassa ja Perävaara Haaparannalla.
Pullingin pohjoisrinteillä on laskettelukeskus. Nykyisin (2024) rinteet eivät ole säännöllisesti auki.
Pullingin huipulla näkötornin vieressä on Maupertuis’n muistomerkki.
Lähteet:
Maupertuis, Pierre Louis Moreau de. “Maan muoto”. Teoksessa Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Toim. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019 (alk. 1738).
Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-säätiö ja Väyläkirjat, 2011 (alk. 1744).
Kartta
Ohjeita kartan käyttöön
- Punainen = kolmiomittausketjun mittauspiste.
- Vihreä = kävelyreitti.
- Sininen = Saapuminen päätieltä (valtatie 21).
- Pallurat: Klikkaamalla lisätietoa kohteista.
- Loitonna karttaa: Näyttää kohteen sijainnin kolmiomittausketjussa.
- Pisaraikoni: Paikantaa käyttäjän sijainnin kartalla.
- Mittatyökalu: Mittaa kohteiden välisiä etäisyyksiä.
Avaa kartta erilliseen selainikkunaan tästä.
Vanha kartta
Pullinki Réginald Outhier’n piirtämällä kartalla Tornionjoesta ja kolmiomittausverkosta (Carte du fleuve de Torneå, 1736).
Lisätietoa
Kuvia Pullingilta
Kuvat avautuvat isokokoisiksi galleriaan kuvaa klikkaamalla.
Retkikunnan matkassa kartalla
Sivun kartoille on koottu poimintoja astemittausretkikunnan matkoista Réginald Outhier’n päiväkirjamerkintöihin pohjaten.
Mittauspisteet ja muut retkikohteet
- Aavasaksa
- Huitaperi
- Iso-Horila
- Kaakamavaara
- Kittisvaara
- Matarengin kirkko
- Muistomerkit
- Niemivaara
- Nivavaara
- Perusviiva
- Tornion kirkko
- Tornionjoen kosket