Pullinki
Pullinki är det högsta berget i Maupertuis triangelmätningskedja. Det skogiga, höga berget dominerar landskapet. Pullinki finns vid byn Svanstein på sydvästra sidan av Kuittasjärvi, cirka 25 kilometer söder om Pello.
Under Maupertuis expedition var Torneälven inte en gränsälv, utan Tornedalen hörde till svenska riket på båda sidorna av älven. När fredsavtalet mellan Sverige och Ryssland undertecknades i Fredrikshamn drogs gränsen längs Torneälven.
I dag är expeditionens mätpunkt på berget Pullinki det enda på den svenska sidan. I Sverige finns dessutom den södra ändan av baslinjen, belägen på Torneälvens västra strand vid Niemis byn.
Då Réginald Outhier besökte Pullinki lät han bygga ett siktmärke i medlet av juli. Han klättrade upp i en grantopp för att ta reda på siktet till de andra bergen och konstaterade att platsen var bra.
I slutet av månaden återvände expeditionen till berget. Vägen upp till bergets topp är en mosstäckt och brant sluttning som är svår att ta sig fram på.
Enligt både Outhier och Maupertuis kryllade det av myggor och knott, som även var till besvär för de lokala soldaterna. En fransk betjänts ansikte ”blev förfärligt uppsvullet av myggbett.”
Expeditionens tillvaro lindrades av en källa som fanns på Pullinkis västra sluttning. Vid flera lägerplatser måste vattnet bäras från älven som låg längre bort.
Expeditionen fällde träd på Pullinkis topp för att kunna se direkt till Aavasaksa, Iso-Horila, Niemivaara och Kittisvaara. I dag har toppen ett utsiktstorn med en vy som öppnar sig över hela Tornedalen. På toppen finns även en dagstuga som heter Toppstugan samt en plats för lägereld.
Pullinki är ett Unesco-världsarvsobjekt som en del av Struves kedja. Andra världsarvsobjekt i Struves kedja i Sverige är Tynnyrilaki i Kiruna, Jupukka i Pajala och Perävaara i Haparanda.
På Pullinkis norra sluttning har det funnits ett skidcentrum. I dag (2024) är slalombackarna inte längre regelbundet öppna.
På toppen av Pullinki finns Maupertuis minnesmärke invid utsiktstornet.
Källor:
Maupertuis, Pierre Louis Moreau de. “Maan muoto”. Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Red. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019 (orig. 1738).
Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-stiftelse och Väyläkirjat, 2011 (orig. 1744).
Karta
Anvisningar för att använda kartan
- Röd = Triangelmätningskedja och dess mätpunkter.
- Grön = Rutt till mätpunkt.
- Blå = Ankomst från riksväg 21.
- Punkter: Aktivera punkten för att visa mer information om destinationerna.
- Droppikon: Bestämma din position på kartan.
- Zoom: Du kan zooma in och ut på kartan.
- Mätverktyg: Mäta avstånden mellan objekten.
Öppna kartan i ett nytt webbläsarfönster.
På den gamla kartan
Pullinki på kartan ritad av Réginald Outhier (Carte du fleuve de Torneå, 1736).
Information
Bilder från Pullinki
Bilderna öppnas i stor storlek i galleriet genom att klicka på bilden.
Expeditionens resa på kartan
Réginald Outhier har skildrat expeditionens resa från Paris till Torneå och tillbaka i detalj. Resan tog två månader åt vartdera hållet och färdmedlen var båt och vagn. Under returresan råkade expeditionen ut för ett skeppsbrott i Bottenviken.
Mätpunkter och andra destinationer
- Aavasaksa
- Baslinjen
- Forsar i Torneälven
- Huitaperi
- Iso-Horila
- Kaakamavaara
- Kittisvaara
- Matarengi kyrka
- Niemivaara
- Nivavaara
- Torneå kyrka