Nivavaara – retkikunnan ensimmäinen tähtäysmerkki
Nivavaara sijaitsee Korpikylässä, noin 30 kilometriä Tornion kaupungista pohjoiseen. Sieltä astemittausretkikunta aloitti mittauksensa. Nivavaaran mittauspistettä ei kuitenkaan käytetty lopullisessa kolmioketjussa.
Nivavaara oli retkikunnalle helppo kohde, sillä se sijaitsi lähellä Tornionjokea ja Korpikylän taloja. Nykyäänkin Nivavaaralle pääsee helposti laelle rakennettuja portaita pitkin. Vaaralta avautuu näköala Tornionjoelle.
Jos Nivavaaran sijainti oli vaivaton retkikunnalle, olosuhteet eivät sitä olleet. Hyttyset kiusasivat vaaralla yöpyjiä. Hyttysten vuoksi teltta oli pidettävä niin tiiviinä, että kuumuus nousi sietämättömäksi. Réginald Outhier nukkuikin mieluummin kuusenoksista rakennetussa majassa kengät jalkojensa ja harso kasvojensa suojana.
Osa retkikunnasta lähti pystyttämään tähtäysmerkkiä läheiselle Kaakamavaaralle, jotta mittauksissa päästäisiin alkuun.
Nivavaaralla Pierre Louis Moreau de Maupertuis suunnitteli tähtäysmerkin rakennustavan, jota käytettiin jatkossa kaikilla vaaroilla. Karsitut ja kuoritut puunrungot asetettiin kodaksi ja sidottiin latvasta. Vaaleaksi kuorittuina puut näkyivät hyvin kaukaisille vaaroille. Kulmamittauslaite kvadrantti asetettiin tähtäysmerkin sisälle sen keskelle.
Retkikunnan puuhat kiinnostivat Nivavaaran ympäristön asukkaita, ja uteliaita saapuikin runsain määrin seuraamaan retkikunnan työtä.
63 vuotta ranskalaisen astemittausretkikunnan jälkeen, vuonna 1799, italialainen Guiseppe Acerbi (1773–1846) ja ruotsalainen eversti Anders Fredrik Skjöldebrand (1757–1834) olivat matkalla Tornionjokea ylöspäin aina Nordkappiin asti.
Skjöldebrand oli taitava piirtäjä ja hän julkaisi matkastaan teoksen Voyage pittoresque au Cap du Nord (1805). Yhdessä teoksen maisemassa on kuvattu Karungin kirkko ja joen toisella puolella oleva Nivavaara, jonka huipulla kohoaa astemittausretkikunnan pystyttämä tähtäysmerkki.
Kuva todistaa, että Nivavaaran tähtäysmerkki oli pystyssä ainakin yli 60 vuotta Maupertuis’n retkikunnan vierailun jälkeen.
Lähteet:
Maupertuis, Pierre Louis Moreau de. “Maan muoto”. Teoksessa Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Toim. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019 (alk. 1738).
Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-säätiö ja Väyläkirjat, 2011 (alk. 1744).
Tobé, Erik. Fransysk visit i Tornedalen 1736–1737. Om en gradmätniingsexpedition och dess nyckelpersoner. Tornedalica, Luleå, 1986.
Kartta
Ohjeita kartan käyttöön
- Punainen = kolmiomittausketjun mittauspiste.
- Vihreä = kävelyreitti.
- Sininen = Saapuminen päätieltä (valtatie 21).
- Pallurat: Klikkaamalla lisätietoa kohteista.
- Loitonna karttaa: Näyttää kohteen sijainnin kolmiomittausketjussa.
- Pisaraikoni: Paikantaa käyttäjän sijainnin kartalla.
- Mittatyökalu: Mittaa kohteiden välisiä etäisyyksiä.
Avaa kartta erilliseen selainikkunaan tästä.
Vanha kartta
Nivavaara Réginald Outhier’n piirtämällä kartalla Tornionjoesta ja kolmiomittausverkosta (Carte du fleuve de Torneå, 1736).
Lisätietoa
Kuvia Nivavaaralta
Kuvat avautuvat isokokoisiksi galleriaan kuvaa klikkaamalla.
Retkikunnan matkassa kartalla
Sivun kartoille on koottu poimintoja astemittausretkikunnan matkoista Réginald Outhier’n päiväkirjamerkintöihin pohjaten.
Mittauspisteet ja muut retkikohteet
- Aavasaksa
- Huitaperi
- Iso-Horila
- Kaakamavaara
- Kittisvaara
- Matarengin kirkko
- Muistomerkit
- Niemivaara
- Perusviiva
- Pullinki
- Tornion kirkko
- Tornionjoen kosket