Retkikunnan jäsenet
Pierre Louis Moreau de Maupertuis’n lisäksi retkikuntaan kuului seitsemän varsinaista jäsentä ja seitsemän palvelijaa. Akateemikot olivat kaikki nuoria miehiä. Seurueesta vain Réginald Outhier oli yli 40-vuotias.
Pierre Louis Moreau de Maupertuis
38-vuotias Maupertuis johti pohjoisen astemittausretkikuntaa. Maupertuis’n sosiaalinen lahjakkuus ja kunnianhimo olivat eduksi tehtävässä kenttätyön johtajana, jollaisesta hänellä ei ollut aikaisempaa kokemusta.
Alexis Claude Clairaut
Clairaut oli nuori 23-vuotias matemaatikko, kun retkikunta työskenteli Tornionlaaksossa. Hänen matemaattiset kykynsä olivat niin ilmiömäisiä, että häntä voi kutsua retkikunnan eläväksi laskukoneeksi.
Charles Étienne Louis Camus
Camus oli 36-vuotias matemaatikko ja mekaanikko, joka vastasi retkikunnan mittauslaitteista. Hän oli saanut verenperintönä myös lääkärin lahjoja, joille oli tarvetta matkan aikana.
Pierre-Charles Le Monnier
21-vuotias tähtitieteilijä oli retkikunnan nuorin jäsen. Hän omisti koko elämänsä tähtitieteellisten havaintojen tekemiseen.
Réginald Outhier
42-vuotias pappi oli kokenut maanmittaaja ja kartanpiirtäjä, jonka elävästi kirjoitetun matkakirjan Un journal d’un voyage au Nord (Matka Pohjan perille) ansiosta retkikunnan tarina elää edelleen.
Anders Celsius
35-vuotiaan ruotsalaisen tähtitieteen professorin vaikutuksesta retkikunta suuntasi juuri Tornionlaaksoon. Celsius kehitti myöhemmin lämpömittarin celsiusasteikon.
Antoine-Étienne d’Herbelot
25-vuotias piirtäjä tallensi matkalla kuvia kasveista, eläimistä ja asumuksista sekä osallistui täysivaltaisesti mittaustöihin.
Sommeraux
Sommeraux oli retkikunnan sihteeri ja rahastonhoitaja. Hänestä ei ole tiedossa elämäkertatietoja. Outhier mainitsee Sommeraux’n usein matkakirjassaan, mutta ei kerro hänestä juuri mitään erityistä.
Talvella, kun ranskalaiset viipyivät pitkään Torniossa, Sommereux majoittui Maupertuis’n kanssa pormestari Pippingin veljen luona.
Palvelijat
Maupertuis ja Outhier eivät tehneet teoksiinsa kovin monta merkintää retkikunnan palvelijajäsenistä.
Outhier mainitsee, että Ranskasta retkikunnan mukaan lähti yhteensä viisi palvelijaa. Heistä yksi oli asunut Tukholmassa ja osasi ruotsia, mistä oli hyötyä matkalaisille.
Tukholmassa palvelijoiden määrä kasvoi kahdella. Yksi Ranskan lähettiläs de Castejan palvelijoista liittyi joukkoon, jonka lisäksi Maupertuis palkkasi toisen ruotsin- ja ranskankielentaitoisen palvelijan.
Outhier mainitsee nimeltä vain yhden palvelijan, Pedren. Pedre ansioitui Horilankerolla syttyneen metsäpalon sammuttajana.
Lähteet
Clairaut: http://www.clairaut.com/n18avril1736po3pf.html
Outhier, Réginald. Matka Pohjan perille. Maupertuis-säätiö ja Väyläkirjat, 2011 (alk. 1744).
Pekonen, Osmo. La rencontre des religions autour du voyage de l’abbé Réginald Outhier en Suède en 1736–1737. Lapin yliopistokustannus, Rovaniemi, 2010.
Pekonen, Osmo. “Johdanto: Maan muotoa mittaamassa”. Teoksessa Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Toim. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019.
Pekonen, Osmo. “Esseitä. Viisi akateemikko Lapissa”. Teoksessa Maan muoto ynnä muita kirjoituksia Lapista. Toim. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, 2019.
Terrall, Mary. Maupertuis. Maapallon muodon mittaaja. Suom. Osmo Pekonen. Väyläkirjat, Tornio, 2015 (alk. 2002).
Tobé, Erik. Anders Celsius och den franska gradmätningen i Tornedalen 1736–1737. Acta Universitatis Upsaliensis, 2003.
Tobé, Erik. Fransysk visit i Tornedalen 1736–1737. Om en gradmätningsexpedition och dess nyckelpersoner. Tornedalica, Luleå, 1986.
Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Saint-Sulpicen_kirkko
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Francesco_Algarotti