Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

KaakamavaaraGeo-
kätkö!Geo- kätkö!

Kakama Montagne

Kaakamavaara on ensimmäinen virallisen kolmioverkoston vaara. Se näkyi kaupungin kirkon kellotapulista. Vaikka Karungista Kaakamavaaralle matka oli vain puolitoista peninkulmaa, aikaa kului kahdeksan tuntia helteen ja sääskien vaivatessa Outhieria, Sommereuxta ja Hellantia. Mukana olleet sotamiehet kaatoivat rinteestä muutamia kuusia. Korkeimmalle kohdalle pystytettiin kuusi, joka tuettiin tyvestä toisilla puilla. Myöhemmin tähtäysmerkki rakennettiin samanlaiseksi kuin Maupertuis teki ensimmäinen merkin Nivavaaralle.

Kaakamavaara on kaunis vaara, Palovaaran vieressä noin 40 kilometrin päässä Tornion kaupungista. Vaara on puuton ja se tarjoaa huipulta upeat näköalat. Retkeilijät suosittelevat ajamaan auton läheiselle hiekkakupalle tai pohjoisreunassa kulkevan metsäautotien päähän. Tällöin nousu jää kohtuulliseksi. Kivilohkareiden välissä oli 7.7.1736 luonnon muodostamia vesialtaita, joiden vettä Outhier kehui maistuvaksi. Kuumana kesäpäivänä niissä voi vaikkapa pulahtaa.

 

 Outhier kirjoittaa Kaakamavaarasta

Torniosta näkemämme vaarat ovat nimeltään Niva- ja Kaakamavaara. Edellinen on vain vähän matkan päässä joesta, Korpikylän talojen lähellä. Tältä vaaralta de Maupertuis alkaa havaintojen teon, mutta sitä varten tarvittiin tähtäyspisteitä. Kaakamavaara oli tarkoitukseen erittäin sopiva, oli vain mentävä pystyttämään sinne tähtäysmerkki.


 

 

Lapinliitto - Vipuvoimaa EU:lta - Euroopan Unioni